top of page
  • tcosan

Ezine Peynir

Ezine peynir Çanakkale İli’nin Ezine İlçesi’ne özgü bir peynirdir. Hem lezzet hem de yöresel özellikleri ile dikkat çekmektedir. Kahvaltı sofralarının gözdesi bir peynir çeşidi olmaktadır. İnek, koyun ve keçi sütlerinden elde edilen farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu peyniri diğer peynirlerden ayıran önemli bir özelliği bulunmaktadır. Sadece ülkemizde Kaz Dağları’nda doğal olarak otlatılan hayvanların sütlerinden elde edilmektedir. Kıvamı ve lezzeti ile diğer peynirlerden farklı olmaktadır.

Gerçek Ezine peynir kıvamı ve lezzeti ile direk olarak fark edilmektedir. Üretimi ve nasıl yapıldığı da pek çok kişi tarafından araştırılan konular arasında yer almaktadır. Söz konusu peynir çeşidi, hem market raflarında hem de şarküterilerde yer almaktadır. Kalitesini ve lezzetini tamamen kendisine özgü olan sütünden almaktadır. Özellikleri ile hala orijinal lezzetini korumaya devam eden önemli lezzetler arasında yer almaktadır. Genel anlamda tam yağlı sütten meydana gelmektedir. Sütünün tam yağlı olması nedeniyle erimeye müsait bir peynir olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ezine peynir daha çok inek sütünden elde edilmektedir. İnek peynirinden yapıldığı daha çok beyaz renginden ayırt edilmektedir. Bu sütten yapıldığı zaman koyun ve keçi peynirlerine kıyasla daha az yağlı olmaktadır. Rengi de sırf bu nedenden dolayı daha beyaz olmaktadır. Kolay kırılmayan bir peynirdir. Aynı zamanda gözenekli bir yapıya sahip olmasıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. En beyaz renkte olan çeşidi ise keçi sütünden elde edilmektedir. Keçi sütünün kendine has bir tadı ve kıvamı bulunmaktadır. Hem bezleyici yönü hem de lezzeti bakımından diğer çeşitlerine göre farkı hemen anlaşılmaktadır.

Ezine peynir koyun sütünden elde edildiği zaman en yağlı çeşidini meydana getirmektedir. Diğer çeşitlerine göre çok daha yağlı olmaktadır. Aynı zamanda saha kıvamlı ve sarı renkte olmasıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Koyun sütünün diğer sütlere göre daha yağlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de koyun sütünden elde edilen peynir en yağlısı olarak bilinmektedir. Belirtilen durum nedeniyle de erimeye en müsait çeşidi olmaktadır.

Ezine Peyniri Nasıl Üretiliyor?

Ezine peyniri yapım aşamaları ve üretimi de pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle de bu peyniri evlerinde üretmek isteyen kişiler olabilmektedir. Ancak bunun için gerekli şartların en iyi şekilde hazırlanması gerekmektedir. Fabrikasyon şartları sağlandığı zaman bir diğer önemli konu da süt olmaktadır. Gerçek anlamda bir Ezine peynirini yapabilmek adına sütünü temin etmek gerekmektedir. Bunun için de Kaz dağlarının batısında doğal olarak otlayan hayvanların sütlerine ulaşmak gerekecektir.

Ezine peynir üreticilerin de tabirlerine göre salamura edilmiş tam yağlı beyaz peynir olmaktadır. Bu nedenle yapım aşamaları da beyaz peynir ile aynı olmaktadır. İlk olarak doğal olarak otlanan hayvanların sütleri alınarak 67 derecede 30 dakika boyunca pastörize edilmektedir. Daha sonrasında ise mayalanması adına buzağıların midesinden alınan özel bir enzim kullanılmaktadır. Bu enzim sayesinde süt içerisinde pıhtı meydana gelmektedir. Yine bunun ardından kesilme ve presleme işlemlerinin doğru biçimde uygulanması gerekmektedir.

Ezine peynir üretimi için oluşan pıhtının suyu alınmaktadır. Daha sonrasında ise kıvam kazanması adına defalarca kez kesilmesi gerekmektedir. Bunun ardından da 6 saat boyunca deniz tuzunda beklemektedir. Deniz tuzunda bekleyen peynir, dinlenmeye bırakılmaktadır. Yeniden salamura olmakta ve 8 ay boyunca olgunlaşmaya durmaktadır. Bu peynirin meraklıları gerekli şartları oluşturdukları zaman evlerinde de peyniri hazırlayabilmektedir.

Evlerinde Ezine peynir yapmak isteyen kişilerin fabrikasyon süreçlerini ev ortamına taşımaları gerekmektedir. Aynı zamanda özel firmalardan alınan ölçüsü ayarlanan mayalara da erişmeleri gerekmektedir. Yine bu durumun dışında gerçek lezzeti yakalamak adına özel sütün temin edilmesi uygun olmaktadır. Bu sütün bulunması ve şartların uygun hale getirilmesi durumunda evde de peynir üretimi gerçekleştirilmektedir. Peyniri evde yapmak isteyen kişilerin 1 yıl boyunca salamura ederek olgunlaşma sürecini beklemeleri gerekmektedir.

Ezine Peynirinin Faydaları Nelerdir?

Ezine peyniri fiyat bakımından çeşitlerine ve özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda market raflarında satılan ve şarküterilerde satılan fiyatlarında da değişiklik meydana gelmektedir. Ezine peynirfiyatları, diğer peynir çeşitlerine göre daha yüksek bulunmaktadır. Bu durumun birkaç farklı sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden bir tanesi üretim sürecinde bekleme süresi olmaktadır. Bir diğer sebebi ise sütünün kendisine has olmasıdır. Belirtilen sebeplerden dolayı peynirin fiyatlarında farklılıklar meydana gelmektedir.

Ezine peyniri nasıl yapılır sorusu kadar bu peynirin faydaları da araştırılan konular arasında yer almaktadır. Ezine peyniri faydaları incelendiği zaman içeriğinde yüksek oranda protein ve kalsiyum yer almaktadır. 100 gram Ezine peynirinde yaklaşık olarak 18,9 gram kadar protein yer almaktadır. Aynı zamanda içeriğinde yer alan yüksek miktardaki kalsiyum da kemik gelişimine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

Ezine peyniri nerenin sorusu pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Bu peynir her ne kadar Çanakkale’nin yöresel lezzetlerinden birisi olsa da ülkemizin her bölgesinde yer almaktadır. Marketlerde ve şarküterilerde bu lezzete ulaşmak son derecede kolay olmaktadır. Ancak gerçek Ezine peynirlerinin olması adına sütünün de özel olması gerekmektedir. Orijinal lezzetlerde fiyat farklı meydana gelmektedir. Sadece belirli bir bölgeden elde edilen süt olmasından dolayı daha değerli hale gelmektedir.

Ezine peyniri nedir denildiği zaman üreticilerin bu konu hakkında net bir görüşleri bulunmaktadır. Üretim şekline bakıldığı zaman üreticilere göre bu peynir ile beyaz peynir aynı şeydir. Söz konusu peynirin salamura edilmiş yağlı beyaz peynir olduğu söylenmektedir. Lezzet ve kıvam açısından farklılıklar meydana gelse de yapım aşamaları nerdeyse birbirlerinin aynısı olmaktadır. Bu nedenle de Ezine peynirlerinin aslında salamura edilmiş tuzlu beyaz peynirler olduğun söylemek de mümkün olmaktadır.


22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İnternetten Tahin Satın Al

İnternetten tahin satın al başlığında internet üzerinden adlığımız tahinin ne olduğunu, nasıl yapıldığını gibi konuları incelemek gerekmektedir. En kısa özet ile tahin besinini inceleyeceğiz. Tahin ha

Tahin Satın Al

Tahin satın al başlığımızda tahini nerelerden satın alabilirsiniz sorusu üzerinde durmak önemlidir. Tahini günümüz marketlerinden ve internet sitelerinden kolayca ve satın alabilirsiniz. Ayrıca tahini

1 Kg Tahin Satın Al

1 kg tahin satın al başlığında tahinin içeriğini, nasıl yapıldığını ve nerelerde kullanıldığını inceleyeceğiz. Tahin günümüzde gerek kahvaltılarda gerekse tatlılarda hatta yemeklerde bile kullanılmakt

bottom of page