Kars kaşarı ülkemizde yöresel bir sert peynir olarak bilinmektedir. Daha çok eski kaşar olarak da söz edilmektedir. Sert bir yapısı bulunmaktadır. Lakin kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Taze kaşar peynirine göre farklı işlemlerden geçirilerek üretilmektedir. Daha çok yıllandıkça lezzetlenen tatlardan birisi olmaktadır. Tıpkı şarap gibi yıllandıkça değeri artış göstermektedir.
Kars kaşarı oldukça yoğun emeklerin ardından sofralara getirilmektedir. İmalatının uzun emekler ile gerçekleştirilmesi ile dikkat çekmektedir. Bu nedenden dolayı da Kars kaşarı fiyat bakımından diğer peynirlere kıyasla yüksek bulunmaktadır. Ancak yoğun aroması ve kalitesiyle pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu kaşarlar iki farklı şekilde tüketicilere sunulmaktadır. Normal Kars kaşarı ve göbek Kars kaşarı olarak sunulmaktadır. Ancak bu iki kaşar arasında pek fark bulunmamaktadır. Göbek şeklinde olan kaşarda ekstra olarak üreticiler uzun süre yoğurma işlemleri gerçekleştirerek kalıba dökmektedir. Bu nedenle de fiyat bakımından normal Kars kaşarına göre bir miktar daha fazla olmaktadır.
Kars kaşarı yoğun emekler sonucunda üretilen bir peynir olmaktadır. Bunun yanı sıra bekleme süreci de uzun olmaktadır. En önemli özelliği ise yoğun emeklerden geçmesi ardından bir süre beklemesidir. Bu nedenle de farkını sofralarda en yoğun biçimde hissettirmektedir. Araması yoğun bir peynir olmaktadır. Yaklaşık olarak 6 ay kadar büyük çuvallar içerisinde beklemektedir. Lakin bu bekleme işlemlerinin de buzhanelerde olması gerekmektedir. Aksi halde kaşar zaman içerisinde bozulabilmektedir.
Zengin ve besleyici içeriklere sahip olan Kars kaşarı içerisinde pek çok besin öğesi yer almaktadır. Karbonhidrat, protein, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi besin öğeleri bulunmaktadır. 100 gramının içerisinde 38 gram protein bulunmaktadır. Kalsiyum ve protein bakımından son derecede zengin olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı da özellikle kemik gelişimine oldukça katkı sağlamaktadır. Yağ bakımından da yüksek değerlere sahip olmaktadır. Ancak yine de diyet yapan kişiler salata gibi yiyeceklerin içerisinde bu kaşar peynirini sıklıkla tercih etmektedir.
Kars Kaşarı Nasıl Üretilir?
Kars kaşarı nasıl yapılır konusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Orijinal kaşarların üretimleri için Kars ilindeki dağlarda bulun bitkiler ile doğal olarak otlanan ineklerin sütü alınmaktadır. Bu süt, orijinal kaşarın aromasını oluşturmak konusunda son derecede önemlidir. Lakin bu sütü bulamasa da bazı kişiler evlerinde bu kaşarı üretmek istemektedir. İsteyen kişiler doğal sütü bulamasalar da evlerinde gerekli şartları sağlayarak bu kaşarın üretimini gerçekleştirebilmektedir.
Kars kaşarı yapmak isteyen kişilerin öncelikle pastörize edilmiş sütün içerisine yoğurt koyarak haşlamaları gerekmektedir. Teleme haşlanması adına gereken asit seviyesi bu şekilde oluşturulmaktadır. Yoğurdun süte en iyi şekilde karışmasını sağlamak gerekmektedir. Bunun için de öncelikle yoğurt bir miktar süt ile karıştırılmakta ve sonrasında süte eklenmektedir.
Kars kaşarı yapımı için haşlanan karışımın 20 dakika kadar mayalanması beklenmektedir. Daha sonrasında ise 12 litre süt için 2 kapak peynir mayası eklenecek şekilde oranın belirlenmesi gerekmektedir. Bu karışımın pıhtılaşması adına bir süre bekletilmektedir. Tamamen pıhtılaştığını anlamak adına el ile kontrol gerçekleştirilmektedir Yapışkan kıvamın geçmesi ardından hazır hale gelmektedir. Bu işlemlerin ardından oluşan pıhtının tekrar tekrar kesilme işlemine tabi tutulması gerekmektedir.
Kesilme işlemlerinin sona ermesi ardından Kars kaşarı için suyun bir kısmının dökülmesi gerekmektedir. Kalan suyun için 40 derece ısıtılması ve ardından tülbent yardımıyla süzülmesi gerekmektedir. Hazırlanmaya devam eden kaşar peyniri kalıplaşması adına ağır bir eşya üzerine konularak bekletilmektedir. Böylelikle de kalıplaşması sağlanmaktadır.
Kalıp halini alan Kars kaşarı tüm bu işlemler ardından dilimlenmektedir. Sonrasında ise sıcak su içerisine konularak kaynatılmaktadır. Lakin bu işlemler esnasında kontrol edilmektedir. Gerektiği kadar esneme olması durumunda peynir kıvamı tutmaktadır. Böylelikle de su içerisinden çıkarılarak iyice yoğrulmaktadır. Hazırlanan peynirin ardından kalıba dökülmesi ve bekletilmesi gerekmektedir En az 24 saat beklemesi ardından tüketmeye hazır hale gelmektedir.
Kars Kaşarı Nereden Alınmalıdır?
Kars kaşar nereden alınır konusu da bu peyniri sevenler tarafından merak edilmektedir. Piyasada Kars kaşarı olarak satılan pek çok peynir bulunmaktadır. Ancak orijinal lezzetler konusunda hassas olan kişiler bu ayrımı çok iyi yapmaktadır. Orijinal peynire ulaşmak adına kesinlikle Kars dağlarında doğal otlanan ineklerin sütünden yapılan peynirleri almak gerekmektedir. Ülkemizin her alanında yer alan bu peynirleri almak isteyen kişiler nereden alacaklarına emin olamamaktadır.
Kars kaşarı kilosu ve fiyatı bakımından diğer peynirlere kıyasla bir miktar daha pahalı bulunmaktadır. Ancak orijinal Kars kaşarları hem aroması hem lezzeti hem de yapım aşamalarıyla dikkat çekmektedir. Her yönden son derecede özel olan yöresel lezzetlerden birisi olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı da fiyatı diğer peynirlere kıyasla bir miktar daha yüksek olmaktadır. Daha uygun fiyatlı kaşarlar da bulunabilmektedir. Ancak orijinal Kars kaşarlarını diğer kaşarlardan ayıran önemli farklar bulunmaktadır. Lezzetten ödün vermeyen kişiler bu farkı net bir şekilde anlayabilmektedir.
Kars kaşarı sipariş vermek isteyen kişiler orijinal üreticiler üzerinden alışverişlerini gerçekleştirebilmektedir. Bu peynirler, market raflarında ve şarküterilerde de yer alabilmektedir. Ancak orijinal lezzetlere ulaşmak isteyen kişiler, direk olarak üretici firmalar üzerinden siparişlerini verebilmektedir. Böylelikle de son derecede lezzetli ve aynı zamanda orijinal olan kaşa peynirlerine ulaşabilmektedirler.
Kars kaşarı nasıl saklanır konusu da peynir severler tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu peynirlerin kesinlikle buzluk ve derin dondurucu gibi alanlarda saklanmamaları gerekmektedir. Eğer mümkünse bir miktar rutubetli olan ortamlarda saklanması uygun olmaktadır. Yine açıkta kalmaları da peynirlerin daha uzun süre saklanmalarını sağlamaktadır. Eğer peynirler kurumaya ve çatlamaya başlarlarsa özelliğini kaybetmeye başladığı anlamına gelmektedir. Bunun için de buzdolabı poşetleri ile saklanması gerekmektedir.
ความคิดเห็น