top of page
  • tcosan

Zeytinyağı

Zeytinyağı özellikle Akdeniz mutfağında oldukça fazla tercih edilen bir yağ alternatifi olarak yer almaktadır. Yemeklerde kullanılan Ayçiçek ve mısır yağı ile kıyaslandığı zaman sağlık açısından daha faydalı olmaktadır. Bu nedenle diyet yapan ya da sağlığına özen gösteren kişiler tarafından tercih edilen bir yağ olarak bilinmektedir. Özellikle diyet sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu yağ için diyetisyenler zeytinyağı kullanımını tavsiye etmektedir. Diyetisyenlerin önerdiği bu yağı bulmak oldukça kolay olmaktadır.

Zeytinyağı market raflarından kolaylıkla satın alınmaktadır. Raflarda yer alan zeytinyağları kendi içlerinde farklı çeşitlerde yer almaktadır. Çeşitlere göre farklı fiyatlar ile müşterilere satışı gerçekleşmektedir. İnsan sağlığı açısından diğer yağların aksine yararlı olması nedeni ile yoğun ilgi görmektedir.

Zeytinyağı yıllardır kişilerin sağlık açısından tükettiği yağlar arasında yer almaktadır. Bu yağlar özellikle kolesterol, yağ ve şekeri olan kişiler tarafından güvenle kullanılmaktadır. Marketlerde satışı olan yağların yanı sıra pazarlarda da doğal olarak üretimi sağlanmış olan zeytinyağlarına rastlamak mümkün olmaktadır. Köylülerin yapmış oldukları zeytinyağları da sağlık açısından faydalı olarak yer almaktadır.

Zeytinyağı Fiyatları

Zeytinyağı fiyatları oldukça değişken olarak yer almaktadır. Köylülerin kendi elleri ile yaptıkları yağlar, market raflarında yer alan yağlara göre daha yüksek fiyatlar ile satışa sunulmaktadır. Bu durumun asıl sebebi köylülerin yaptıkları yağların daha sağlıklı olmasıdır. Köylüler yaptıkları yağlara herhangi bir kimyasal madde eklemez ve tamamen doğal olarak sunarlar. Bu nedenle daha yüksek tutarlar ile satışı gerçekleşmektedir.

Zeytinyağı fiyatları satışı gerçekleşen yere göre farklılık göstermektedir. Ancak zeytinyağı alırken güvenli bir firma ya da kişiden alınmasına özen göstermek gerekmektedir. Aksi takdirde sağlıklı olması amacı ile tercih edilen zeytinyağı kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle satın alım işlemlerinde göz önüne alınan tek faktör fiyat değil, üretici firma ya da kişiler de olması gerekmektedir. Genel olarak elde üretim sağlanan yağlar ile daha sağlıklı bir kullanım sağlanmaktadır.

Zeytinyağı Faydaları

Zeytinyağı faydaları nedeni ile kişilerin en çok ilgisini çeken ürünlerden birisi olarak yer almaktadır. Kalp – damar, beyin ve daha birçok alanın uzman doktorları tarafından önerilen ürünlerden birisi olmaktadır. Polifenol açısından oldukça zengin olduğu için kişilerin sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca içerisinde yer alan antioksidanlar, ağrı kesici özelliği ve kansere karşı koruması ile de doktorların en çok önerdiği ürünler arasında bulunmaktadır.

Zeytinyağı birçok farklı şekilde tüketimi sağlanan bir üründür. Özellikle yemeklere ve yağlara kullanılan yağlar ile günlük hayatta sık sık tüketimi sağlanmaktadır. Sızma zeytinyağları kişilerin kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklarını engellemek amacı ile önerilmektedir. Her gün 4 yemek kaşığı olarak önerilen miktar ile kişiler sağlıklarını korumaktadır. Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur ve kolesterolü dengelenmektedir.

Zeytinyağı kalori açısından da diyetisyenlerin en çok önerdiği yağ alternatifi olmaktadır. Her gün 4 yemek kaşığı zeytinyağı ile kişiler hem yemeklerine gerekli yağı kullanabilir hem de vücutlarının ihtiyacı olan besini alabilirler. Bazı kişilerin vücudunda kanser genleri yer almaktadır. Genlerde bulunan kanser hücreleri üzerinde etkili olmaktadır. Kanser riski bulunan kişiler de her gün düzenli olarak zeytinyağı tüketmektedir.

Zeytinyağı özellikle ilerleyen yaşlarda oldukça fazla rastlanan Alzheimer hastalığına karşı etkili olmaktadır. Düzenli olarak zeytinyağı tüketen kişilerde daha az unutkanlık ile karşılaşılmaktadır. Beyin fonksiyonlarının daha iyi bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve ilerleyen yaşlarda görülen problemlerin etkisini azaltmaktadır.

Zeytinyağı Çeşitleri

Zeytinyağı fiyatları 2021 çeşitlerine göre farklı fiyatlar ile satışta yer almaktadır. Kişilerin daha pozitif bir ruh haline sahip olmasına yardımcı olan yağların fiyatları oldukça fazla merak edilen konulardan birisi olmaktadır. Zeytinyağları çeşitlerine göre farklı fiyatlar ile raflarda yer almaktadır. Soğuk sıkım ve sıcak sıkım olarak iki çeşit halinde yağa rastlanmaktadır.

Zeytinyağı soğuk sıkım olarak satışta ise yalnızca soğuk besinler ile tüketimi gerçekleşmektedir. Tencere ya da fırın yemeklerinde kullanımı sağlanan zeytinyağlarının ise sıcak sıkım olması gerekmektedir. Bu nedenle raflarda iki ayrı alternatif ile satışı bulunmaktadır. Sıcak sıkım zeytinyağları, soğuk sıkım zeytinyağlarına göre daha uygun fiyatlar ile raflarda yer almaktadır.

Zeytinyağı Nasıl Saklanır?

Zeytinyağı kilosu fark etmeksizin aynı şekilde saklanan bir ürün olmaktadır. Bu yağların ömrü ortalama 2 sene olmaktadır. Eğer doğru bir şekilde muhafaza edilir ise yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde saklanabilmektedir. Bu süreç içerisinde kesinlikle güneş ışınına maruz kalmaması gerekmektedir. Güneş ışınlarından uzak ve soğuk yerlerde saklanan yağlar uzun bir ömre sahip olmaktadır.

Zeytinyağı eğer kapağı açılır ise diğer yağlar gibi yıllar boyunca saklanmamaktadır. Tamamen doğal bir şekilde üretimi gerçekleşen bu yağlar kısa süre içerisinde tüketilmektedir. Açıldığı yıl içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak aynı yıl içerisinde tüketimi gerçekleşmeyen yağlar, iki yıl kadar saklanmaktadır. Bu nedenle güvenli bir şekilde tüketimi gerçekleşmektedir.

Hangi Zeytinyağı Lezzetlidir?

Zeytinyağı 5 lt fiyatı 150 ile 250 TL arasında değişmektedir. Yağın fabrika ürünü olup olmaması fiyat üzerinde oldukça etkili olmaktadır. Lezzetini merak eden kişiler ise daha çok köylülerin elleri ile yapmış oldukları yağları tercih etmektedir. Elde yapımı gerçekleşen yağlar herhangi bir kimyasal madde içermediği için daha sağlıklı ve lezzetli olarak yer almaktadır.

Zeytinyağı lezzetini etkileyen faktörler arasında zeytinin çeşidi de yer almaktadır. Ağacın hangi çeşit olduğu, toplama şekli, yetişmesi sırasındaki ortamı, ne kadar su aldığı gibi faktörler etkili olmaktadır. Bunların yanı sıra ne kadar hava aldığı ve zeytinin tadı da yağı direkt olarak etkilemektedir. Rüzgarı bol olan şehirlerde üretilen zeytinyağları her zaman daha lezzetli olarak yer almaktadır.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İnternetten Tahin Satın Al

İnternetten tahin satın al başlığında internet üzerinden adlığımız tahinin ne olduğunu, nasıl yapıldığını gibi konuları incelemek gerekmektedir. En kısa özet ile tahin besinini inceleyeceğiz. Tahin ha

Tahin Satın Al

Tahin satın al başlığımızda tahini nerelerden satın alabilirsiniz sorusu üzerinde durmak önemlidir. Tahini günümüz marketlerinden ve internet sitelerinden kolayca ve satın alabilirsiniz. Ayrıca tahini

1 Kg Tahin Satın Al

1 kg tahin satın al başlığında tahinin içeriğini, nasıl yapıldığını ve nerelerde kullanıldığını inceleyeceğiz. Tahin günümüzde gerek kahvaltılarda gerekse tatlılarda hatta yemeklerde bile kullanılmakt

bottom of page